ВУК Караџић био је прилично брзописан, није много водио рачуна о форми својих слова, као да је журио да запише све оно што нам је оставио као велико културно наслеђе, каже графичарка Марија Рњак, која је уз Ведрана Ераковића, свог некадашњег професора Факултету примењених уметности, аутор пројекта "Типографско писмо Вук".
Њихова реконструкција рукописа Вука Стефановића Караџића, као и репродукована оригинална документа, белешке и писма, изложени су од синоћ у београдском Графичком колективу. На основу тих оригиналних докумената који се чувају у архиву САНУ, служећи се најсавременијим технологијама, двоје графичких уметника, направило је фонт који опонаша слова каква је Вук исписивао гушчијим пером и мастилом.
- Идеју за пројекат, који је трајао три године, добили смо током једне радионице, која се одржавала баш у Тршићу - објашњава Марија Рњак. - Био је велики изазов осмислити компјутерски програм који би опонашао Вуков рукопис. Зато смо из његових оригиналних списа за свако слово издвајали по три најчешће варијанте које је употребљавао. У ликовном смислу, посебно нам је у његовом рукопису било занимљиво како је завршавао слова. Нека слова потпуно је другачије писао, него што их ми данас пишемо, што је, рецимо, случај са ћирилићним словом ж.
Фонт, који су осмислили Ераковић и Рњак, поштује све одлике Вуковог личног рукописа, а сви који га буду користили, моћи ће на свом рачунару да на једноставан начин добију и неколико различитих Вукових потписа на ћирилици, латиници и немачком језику.
Осим ћириличних слова, фонт садржи сва слова и знакове који се користе и у другим светским језицима, чиме се отвара могућност за коришћење фонта и ван граница наше земље и ширег промовисања нашег наслеђа. Намера аутора је да овим пројектом подсете на значај Вуковог дела, као и да допринесу додатном интересовању за чување и унапређење српског културног наслеђа, језика и писма.
НАГРАЂИВАНИ
ДОЦЕНТ на Факултету примењених уметности, на предмету Писмо, Ведран Ераковић, добитник је више међународних признања управо на пољу типографског писма, калиграфије и графичког дизајна. Његова некадашња студенткиња Марија Рњак, на ФПУ је пре две године магистрирала на одсеку Примењена графика и књига, а добитник је награде овог факулета из фонда Михајло С. Петров.